Για όσους έχουν προβλήματα μνήμης αλλά και για όσους θα ήθελαν να οξύνουν την μνήμη τους ο Ιπποκράτης μας έχει μιλήσει για το δεντρολίβανο και την μέντα, ενώ μια μελέτη από το βρετανικό Πανεπιστήμιο Northumbria έρχεται να τον επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά αποδεικνύοντας ότι αυτά τα βότανα ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη μνήμη σε υγιείς ενήλικες αλλά και την προοπτική μνήμη στους ηλικιωμένους.




Το αφέψημα από μέντα, στην πρώτη περίπτωση, συσχετίστηκε με σημαντική βελτίωση της μακροπρόθεσμης μνήμης και της ενεργής μνήμης σε υγιείς ενήλικες, ενώ η μυρωδιά του δεντρολίβανου φάνηκε να λειτουργεί σαν «υπενθύμιση» για τους ηλικιωμένους, καθώς τους βοήθησε να μην ξεχνούν ποιες υποχρεώσεις πρέπει να εκτελούν μέσα στην ημέρα και πότε.
Τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, υπέδειξαν επίσης ότι το αφέψημα από χαμομήλι και η μυρωδιά της λεβάντας προωθούν τη χαλάρωση και διευκολύνουν τον ύπνο.Όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραπονούνται τα τελευταία χρόνια ότι πάσχουν από κενά μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης και μείωση των νοητικών τους επιδόσεων.
Το δεντρολίβανο είναι βότανο το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως ως αρωματική ουσία σε καλλυντικά και σε φάρμακα κυρίως για τη γρίπη και τον πονοκέφαλο, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες ωστόσο, αποκάλυψαν μία ακόμα καταπληκτική νέα χρήση για το αιθέριο έλαιο που παράγει: ενισχύει τις νοητικές ικανότητες και βελτιώνει τη μνήμη κατά 75%.
Η φαρμακευτική χρήση του δεντρολίβανου έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της μνήμης από την αρχαιότητα.
Μελέτη των Mark Moss και Lorraine Oliver στο Πανεπιστήμιο Northumbria στο Newcastle εντόπισε μια ένωση στο δεντρολίβανο την 1,8 κινεόλη που σχετίζεται με τις γνωστικές επιδόσεις και τη συγκέντρωση. Περαιτέρω μελέτες από τον Mark Moss και την ομάδα του έχουν διαπιστώσει βελτιώσεις μνήμης μέχρι το εκπληκτικό ποσοστό 75% από την διάχυση των αιθέριων ελαίων δεντρολίβανου.
'Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι πτητικές ενώσεις (π.χ. τερπένια) μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του ρινικού βλεννογόνου ή των πνευμόνων. Τερπένια είναι τα μικρά οργανικά μόρια τα οποία μπορούν εύκολα να διασχίσουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου και συνεπώς μπορεί να έχουν άμεσες επιδράσεις στον εγκέφαλο δρώντας σε θέσεις υποδοχέα ή ενζυμικά συστήματα.
Εκτός από τη βελτίωση της μνήμης σας μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τα εξής:
1.Βοηθά στον πονοκέφαλο και την ημικρανία.
2.Ανεβάζει τη διάθεση.
3.Είναι αποχρεμπτικό και βοηθάει στο βήχα, το άσθμα, τις βρογχίτιδες και τη γρίπη.
Λίγα λόγια για το δεντρολίβανο...Τα φύλλα του είναι πυκνά, άμισχα, γραμμωτά σαν βελόνες έλατου. Τα άνθη του βγαίνουν στις μασχάλες των φύλλων και είναι σε ανοιχτό γαλάζιο χρώμα και σπάνια λευκό. Το φυτό το βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα σαν καλλιεργούμενο στους κήπους και σε πάρκα. Υπάρχει και αυτοφυές σε ορεινές περιοχές συνήθως στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και τα νησιά. Ανθίζει άνοιξη - καλοκαίρι. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι είναι τονωτικό του εγκεφάλου. Οι νεαροί σπουδαστές συνήθιζαν να φορούν γιρλάντες από δεντρολίβανο στον λαιμό ή να πλέκουν κλαδιά στα μαλλιά τους όταν είχαν εξετάσεις για να διεγείρουν τη μνήμη τους. Και μην ξεχνάμε ότι το δεντρολίβανο είναι ένα από τα φυτά που χρησιμοποιεί η εκκλησία μας στους αγιασμούς...τίποτα δεν είναι τυχαίο..!
Το δεντρολίβανο θεωρείται σύμβολο ενθύμησης, ανάμνησης και δικαιοσύνης, καθώς πίστευαν ότι φυτρώνει μόνο στις αυλές των δίκαιων ανθρώπων.
Λέγεται πως είναι ένα από τα δύο βότανα που πήραν οι πρωτόπλαστοι μαζί τους, όταν εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο. Γι’ αυτό και ο Θεός του έδωσε ιδιαίτερες θεραπευτικές δυνάμεις, ώστε να ανακουφίζει την ανθρωπότητα.
Στην αρχαία Ελλάδα το θεωρούσαν δώρο της θεάς Αφροδίτης στους ανθρώπους και το χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, σε στολισμούς κτηρίων, ναών και ως καύσιμο για θυμίαμα.
Διακοσμούσαν με αυτό τα αγάλματα των θεών.
Επίσης, οι μαθητές όταν μελετούσαν το χρησιμοποιούσαν σαν στεφάνι, χάρη στην ιδιότητά του να τονώνει τη μνήμη.
Σύμφωνα με τη λαογραφία, πήρε το όνομά του από την Παναγία, η οποία άφησε το μανδύα της πάνω στο θάμνο.
Μέχρι το επόμενο πρωί, τα λουλούδια του θάμνου είχαν γίνει μπλε και από τότε ονομάστηκε rose of Mary.
Στην Ελληνική παράδοση, κρατάει ακόμα το θηλυκό του χαρακτήρα, όπως φαίνεται τόσο στα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς: “Αρχιμηνιά και Αρχιχρονιά, ψιλή μου δεντρολιβανιά..” όσο και στο τραγούδι “Δενδρολιβανιά με τ’ άνθη πήρες μου το νου κι εχάθη”...! Και να σας θυμήσω ότι η Οφηλία λέει στον Άμλετ “να το δεντρολίβανο για να με θυμάσαι, σε εκλιπαρώ αγάπη μου θυμήσου”...!

Στον πίνακα “Οφηλία και Λαέρτης” του 19ου αιώνα – Ουίλιαμ Γκόρμαν Ουίλς, η ηρωίδα του Σαίξπηρ είναι μαζί με τον αδελφό της και κρατάει δεντρολίβανο για να το δώσει στον αγαπημένο της για να θυμάται...!


Επικοινωνία

Διεύθυνση : Αγίας Παρασκευής 29, Χαλάνδρι

Τηλέφωνα Ιατρείου

2103009400

2106845383

www.endokrinologos-diavitologos.com

www.endokrinologos-diavitologos.gr

www.endokrinologos-diavitologos.eu


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιατρική και Φαρμακευτική Αχώριστες… επιστήμες! Βασιλική Τριάντη Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος Ιατρός Μεταβολισμού,2103009400, Αγίας Παρασκευής 29 Χαλάνδρι